Како да се реши шумот на Калимба | ГЕКО

Калимбае еден вид национален музички инструмент со национални карактеристики во Африка. Главно создава звук со допирање на тенките парчиња од телото на пијаното со палецот (главно од дрво, бамбус и метал во современиот развој).

Калимба, познат и како mbiра, е различно и несоодветно име во континуираното ширење на информации.

Всушност, постојат многу вистински имиња за овој вид пијано, како што се: во Кенија генерално се нарекува Калимба, во Зимбабве се нарекуваMbira , го нарекуваат КонгоанцитеЛајкмбе, ги има и имињата на Санза иПијано за палеци така натаму.

Причината за бучава

Па, зошто толку едноставен инструмент Калимба има шум? Општо земено, Калимба има шум не повеќе од следниве причини:

1. Повтореното триење помеѓу клучевите и перниците од нерѓосувачки челик доведува до нецелосни перници.

2. Калимба клучеви (шрапнели) метален замор, што директно доведува до слабеење на еластичноста, што е тесно поврзано со суровините.

3. Мал број производители имаат евтини суровини, а во производниот процес се користат инфериорни фиксни рамки за пијано.

4. Кога пијаното ја напушти фабриката, некои марки на QC не го прегледаа строго и дебагираа клавирот (проблем со контрола на квалитетот).

Со оглед на горенаведените причини, ќе ве научам два начини за решавање на проблемот.

1. Решете го шумот со дотерување на клучот лево или десно или со обид да се движите напред и да го турнете клучот, мелејќи го во мостот додека се движи.

2. Поставете ја хартијата со комбинацијата на копчињата и перницата (овој метод е само привремен) исечете парче обична канцелариска хартија или хартија А4 на долги ленти од околу 0,3 cm x 0,3 cm (колку потенки, толку подобро).

Подигнете го клучот нагоре и излизгајте ја белешката помеѓу клучот и перницата. Спуштете го клучот додека не ја стегне хартијата, а потоа откинете го вишокот хартија.

Ако горенаведените методи, сè уште не постои начин да се реши проблемот, тогаш се препорачува да се купи комплет (метален шрапнел Калимба, пик, клучеви) за да се замени.

Горенаведеното е вовед како да се реши шумот на Калимба. Ако сакате да дознаете повеќе за Калимба, ве молиме слободно контактирајте со нас.

Видео  


Време на објавување: Април-28-2022
WhatsApp Интернет разговор!